nadměrné pocení co s tím pomoc

Nadměrné pocení, co s tím?

Nadměrné pocení, co s tím? Nadměrné pocení Vám stěžuje život a rádi byste s tím něco udělali? Produkty tvrdící, že Vás zbaví pocení, nefungují, nebo nadměrné pocení je natolik silné, že zkrátka máte pocit, že se jej už nikdy nezbavíte?

Nadměrné pocení, co s tím mohu dělat?

Neexistují žádné přesné specifikace, které definují, co je „normální“ pocení a co je již nadměrné pocení. Na druhou stranu, pokud zcela jistě víte, že se potíte tak, že Vaše pocení je permanentně vidět, není způsobené např. nějakou nemocí, léky, horkým počasím a začalo Vám zasahovat do Vašeho každodenního běžného života, že se nadměrně zpotíte i ze stresu, nebo bez zjevné příčiny, s největší pravděpodobností můžete trpět na nadměrné pocení. Možná jste zaznamenali, že nadměrné pocení je odborně nazýváno také jako hyperhidróza, což je stav, ve kterém se člověk potí nadměrně. Nadměrné pocení může mít vliv na celé tělo, nebo postihuje pouze určité oblasti těla.

nadměrné pocení co s tím pomoc

Mezi běžně postižené oblasti nadměrného pocení patří:

  • podpaží
  • dlaně
  • plosky nohou
  • hlava a obličej
  • hrudník
  • třísla
  • záda

Obě strany těla jsou obvykle nadměrným pocením postiženy stejně (např. obě nohy, nebo obě ruce). Nadměrné pocení zpravidla nepředstavuje vážnou hrozbu pro zdraví, ale má výrazný dopad na kvalitu osobního a společenského života a to může následně přerůst až k pocitům deprese a úzkosti.

nadměrné pocení co s tím
nadměrné pocení co s tím, když mi zasahuje do života?

Nadměrné pocení (hyperhidróza) nás omezuje v každodenním životě, jestliže například:

  • se vyhýbáme fyzickému kontaktu, jako je potřásání si rukou, jelikož se cítíme rozpačitě kvůli vlhkým či mokrým dlaním
  • se nechceme podílet na aktivitách, jako je tanec nebo cvičení, kdy strach dělá naše pocení ještě horší
  • nadměrné pocení narušuje naši práci, máme potíže držet pracovní nástroje, psát na klávesnici, ovládat telefon
  • máme problémy s normální denní aktivitou, jako je řízení vozidla
  • strávíme značné množství času, abychom se vyrovnali s nadměrným pocením, časté sprchování, měnění si oblečení
  • díky strachu z nadměrného pocení se sociálně uzavíráme a naše sebevědomí je nízké

To je jen zlomek příkladů a nepříjemností, se kterými musí lidé trpící nadměrným pocením denně bojovat. Nadměrné pocení by se tak nemělo podceňovat, mělo by se řešit co nejdříve, aby Vás nepoznamenalo na celý život. Jestli jsou Vám výše uvedené příklady povědomé, buďte se jisti, že trpíte nadměrným pocením. Bohužel mnoho lidí je v případě výskytu problému s nadměrným pocením v rozpacích, stydí se vyhledat lékařskou pomoc, nebo se mylně domnívají, že se jejich stav zlepší sám od sebe. Byla by velká škoda nechat si nadměrným pocením ovlivnit život, vždyť dnes již existují specializované produkty určené přímo k zastavení nadměrného pocení s perfektními výsledky.

Co způsobuje nadměrné pocení a jak jej řešit?

Ve naprosté většině případů nemá nadměrné pocení žádnou zřejmou příčinu, ovšem předpokládá se, že je způsobeno důsledkem některé části nervového systému, který ovládá pocení. Toto je známé jako primární nadměrné pocení. Hyperhidróza (nadměrné pocení) se týká podle odhadů každých 3 lidí ze 100, což znamená, že se týká velké části populace. Nadměrné pocení se může vyvinout v jakémkoliv věku, i když primární nadměrné pocení obvykle začíná v dětství nebo krátce po pubertě.

Nadměrné pocení může být náročné na léčbu, v drtivé většině případů však zabraly specializované přípravky proti nadměrnému pocení a problém byl pryč. Specializované přípravky proti nadměrnému pocení se absolutně nedají srovnávat s běžnými antiperspiranty v obchodních řetězcích, které u problémů s nadměrným pocením nezabírají. Je proto důležité tento fakt vnímat a produkty správně rozlišovat.

Nadměrné pocení co s tím, jak jej řešit a jak jej zvládnout již tedy víme. Ale kde sehnat antiperspiranty, které zaberou efektivně a zcela spolehlivě? Existují takové přípravky, které se na hyperhidrózu přímo zaměřují?

nadměrné pocení co s tím, když se nedá zvládnout?
nadměrné pocení co s tím, když se nedá zvládnout?

Specializované přípravky jsou vyvinuty přímo na míru proti nadměrnému pocení existují a mají tak zcela konkrétní účel, kterým je maximální eliminace nadměrného pocení. Jelikož je kůže na každé části lidského těla jinak silná, je nutné tomu přizpůsobit i požadovaný přípravek a jeho intenzitu proti nadměrnému pocení. Kůže na hlavě je velmi citlivá, zatímco kůže na dlaních obsahuje nejvíce potních žláz apod., proto i přípravky proti nadměrnému pocení by tomu měly být uzpůsobeny. Nedoporučujeme z tohoto důvodu používat proti nadměrnému pocení tzv. „univerzální přípravky na vše“, jelikož nemohou logicky fungovat na každé části těla stejně účinně.

Jestli Vás zajímá, co zabere na nadměrné pocení a chtěli byste se dozvědět více o specializovaných přípravcích proti nadměrnému pocení německé značky SweatStop, které výše uvedené umí a splňují, prozkoumejte doporučené antiperspiranty.

Bloger Vláďa MolíkIng. Vladimír Molík
“Jmenuji se Vláďa a dlouhé roky mě sužovalo nadměrné pocení. Tato zkušenost byla natolik silná, že jsem se rozhodl věnovat oboru pocení naplno. Nejen z laického, ale i odborného pohledu. A protože mě navíc vždy bavilo psát a pomáhat lidem, začal jsem tvořit. Budu moc rád, když vám moje osobní zkušenosti pomohou a budou inspirací ke spokojenějšímu životu.” – zobrazit další články autora

 

Související produkty ke článku – Nadměrné pocení co s tím: