jak ovlivňuje jídelníček pocení

Jídelníček a pocení

Ovlivňuje náš jídelníček pocení?

Občas zajdu do centra (v Brně) na italské jídlo. Nechápejte mě špatně. Italská kuchyně patří mezi mé vůbec nejoblíbenější. Problém je ten, že pokaždé, když jdeme s manželem na italské jídlo, je výsledkem silné česnekové aroma, které pak z manžela cítím ještě několik dní. Pach je natolik silný, že odolá teplé sprše, ústním vodám a dokonce i kolínské.

Trápení mého manžela mě udivilo. Proč se vůně určitých potravin s námi drží více než ostatních? A proč se po požití některých potravin potíme více? V následujícím článku se dozvíte, proč některé z nejvíce chutných pokrmů způsobují pocení po jídle a proč některé produkují nechutné aroma.

Proč některé potraviny způsobují pocení po jídle?

Zakousněte se do pikantních kuřecích křidýlek a uvidíte sami, jak dlouho potrvá, než Vám na čele vyskočí malé kapičky potu.  Teplo, které ucítíte, pochází z kapsaicinu – chemické látky nalezené v pálivých paprikách používaných při výrobě křidýlek. Kapsaicin stimuluje nervové receptory v ústech a v zásadě obelstí nervový systém, aby si myslel, že  pálí. Vaše tělo se chová podobně jako to dělá, když jste venku ve více než 30 stupňovém horku. Váš vnitřní termostat – hypotalam v mozku – vysílá signál pro aktivaci Vašich potních žláz. Pot je vylučován na povrch Vaší kůže a následně se odpařuje, přičemž teplo z Vašeho těla s ním. Potraviny, které se konzumují horké, jdou také stimulem pro vyvolání pocení. Horká káva, horký čaj a teplé polévky způsobují někdy pocení, a to i přesto, že teplota celého tělesného jádra není nijak zvýšená.

jídelníček a pocení
jídelníček a pocení se vzájemně ovlivňují

Jaké jsou pocení nejvíce vyvolávající potraviny?

Zeptejte se kohokoliv, které potraviny jsou na vině za páchnoucí dech a tělesný pach a budete pravděpodobně slyšet česnek. Důvodem, proč je to česnek a proč bylo na začátku zmíněné italské jídlo, je ten, že efekt se zvyšuje v jedinečné kombinaci těchto potravin. Vůně jsou založeny na chemické povaze molekul. Česnek je sám o sobě chemický, bohatý na sloučeniny síry. Pokud jste někdy přišli do styku se sírou, víte, že páchne silně po shnilých vejcích. Tyto sloučeniny síry  produkují velké množství zápachu, který můžeme vnímat nízkoprahově, proto je nám tak nepříjemný.

Česnek není samozřejmě jediným „tchořem“ mezi potravinami. Některé z jeho příbuzných v cibulové rodině, včetně cibule, mohou také produkovat obzvláště štiplavý pot. Druhá notoricky známá rodina potravin, která má vliv na tělesné pachy, zahrnuje brokolici, zelí a růžičkovou kapustu. Brukvovité zeleniny jsou také plné sloučenin obsahujících síru. Aromatické koření jako kari a kmín jsou dalšími potravinami, které zanechávají pachovou stopu na naší kůži. To je důvod, proč jsme cítit jako bychom přišli z indické restaurace ještě hodiny poté, co jsme koření konzumovali.

jídlo a pocení
jídelníček a pocení, co je důležité vědět

Dokonce i jídlo, které samo o sobě neprodukuje silný zápach, může ve větších dávkách ovlivňovat náš tělesný pach. V jedné studii byla skupina žen požádána, aby porovnala vůni potu lidí, kteří po dobu dvou týdnů jedli jenom maso s pachem potu lidí, kteří jsou vegetariáni. Závěr? Masožravci měli více intenzivní a méně atraktivní zápach než vegetariáni.

Jak mohu minimalizovat vliv jídla na tělesný pach?

Neexistuje žádná zázračná pilulka, která promění Váš pot na vonící poté, co jste snědli velký talíř těstovin s česnekovou omáčkou. Jediným způsobem, jak zabránit páchnoucímu potu, je, vynechat konzumaci problematického jídla úplně. Každopádně doporučuje se pít hodně tekutin po požití páchnoucí potraviny, což pomáhá snížit výsledný pach. Někdy pomůže jíst spíš vařená než syrová jídla. Například pečený česnek je obvykle ve výsledku méně páchnoucí než syrový.

jak ovlivňuje jídelníček pocení
jídelníček a pocení lze hravě zvládnout

Nenechme se ale unést jen potravinami, veškerý pach na ně rozhodně nesvedete :-). Pokud se potíte častěji než dříve, nebo identifikujete nový a neobvyklý zápach z kůže, určitě jej neberte na lehkou váhu, může to být indikátor zdravotních problémů. Několik různých onemocnění, včetně cukrovky a onemocnění štítné žlázy, mohou mít vliv na to, jak „voníte“ a způsobí, že se začnete potit nadměrně. Jedno vzácné dědičné onemocnění se nazývá trimethylaminuria a způsobuje, že lidé páchnou jako shnilé ryby. Vůně je výsledkem chemických reakcí jejich těla, které není schopné rozkládat páchnoucí sloučeniny nalezené v některých potravinách.

Pokud indikujete nový problém s pocením, nepodceňujte jej a zajděte za svým lékařem. Se samotným pocením Vám pak pomohou přípravky SweatStop, světové jedničky v boji proti pocení a nadměrnému pocení.

Doporučujeme Vám vyzkoušet jedny z velmi oblíbených antitranspirantů Sweatstop.

Bloger Vláďa MolíkIng. Vladimír Molík
“Jmenuji se Vláďa a dlouhé roky mě sužovalo nadměrné pocení. Tato zkušenost byla natolik silná, že jsem se rozhodl věnovat oboru pocení naplno. Nejen z laického, ale i odborného pohledu. A protože mě navíc vždy bavilo psát a pomáhat lidem, začal jsem tvořit. Budu moc rád, když vám moje osobní zkušenosti pomohou a budou inspirací ke spokojenějšímu životu.” – zobrazit další články autora

 

Související produkty ke článku