svědění kůže na těle

Svědění kůže na těle

Také nemůžete odolat nepříjemnému svědění kůže na těle, odolat tomu, abyste se nepoškrábali? Škrábání může dočasně zmírnit příznaky svědění, ale také může způsobit další podráždění, nebo v horším případě infekci. V následujícím článku se dozvíte, jaké jsou nejčastější příčiny svědění kůže na těle, jak mu předcházet, respektive jak jej léčit. Svědění kůže na těle je symptomem, který jsme zažili jistě všichni. Nicméně není úplně snadné popsat toto svědění někomu druhému. Zatímco příznaky svědění kůže na těle se liší, výsledek je obvykle podobný a vede k nepříjemnému pocitu svědění kůže na těle.

příčiny svědění kůže na těle

Jaké jsou nejčastější příčiny svědění kůže na těle?

Nejčastějšími a nejběžnějšímu příčinami svědění kůže na těle jsou:

  • Alergické reakce
  • Ekzém
  • Suchá kůže
  • Hmyzí štípnutí a žihadla
  • Dráždivé chemikálie
  • Parazité (např. roztoči,..)
  • Těhotenství
  • Vyrážky
  • Reakce na léky

Většina druhů svědění kůže na těle není vážná. Pokud je ovšem svědění kůže lokalizované po celém těle, nemá zjevnou příčinu, případně se stále vrací, určitě doporučujeme vyhledat lékařskou pomoc. Řadu symptomů a projevů jednotlivých druhů podráždění popisuje také celosvětově známý magazín Healthline.

Jak zmírnit svědění kůže na těle?

V další části uvádíme několik osvědčených způsobů, jak zmírnit svědění naší pokožky.

1. Udržujte své škrábance v čistotě
Škrábání je často nevyhnutelné, zejména pro děti. Když už k němu musí docházet, pak hraje klíčovou roli hygiena. Snažte se proto postiženou oblast udržovat v čistotě, pomůže to snížit podráždění kůže a riziko infekce.

2. Ochlazujte pokožku
Svědění kůže na těle výborně tlumí studený obklad. Ten má navíc i psychologický vliv, chrání pokožku proti poškrábání.

3. Vyhněte se škrábání ve spánku
Škrábání v noci, kdy má Vaše tělo maximálně regenerovat, pocitově svědění ještě výrazně zhorší. Pokud nemůžete odolat poškrábání ani v noci, zkuste spát v nějakých lehčích rukavicích.

4. Noste volnější oblečení
Pokud trpíte často na svědění při kontaktu s oblečením, zkuste se vyhnout přiléhavému bavlněnému oblečení.

5. Do přírody jen v dlouhých kalhotách, používejte repelent
Značnou část podrážení si odneseme domů z přírody. Ať již formou vyrážek od různých bylin, alergické reakce nebo štípance od hmyzu. Těmto druhům podráždení kůže na těle předejdete nošením dlouhých kalhot, košilí s dlouhým rukávem a použitím repelentu.

6. Vhodné ošetření pokožky a prevence
Chcete-li udržet svou pokožku v maximální kondici, vyživenou a připravenou čelit nejčastějším příčinám svědění kůže na těle (které jsme uváděli v první části tohoto článku), doporučujeme její pravidelné ošetřování přípravky s aloe vera a pantenolem.

V našem sortimentu naleznete přípravek švýcarského výrobce SweatStop Roztok péče o pokožku s Aloe Vera a Panthenolem, který v sobě kombinuje právě aloe vera a pantenol. Aloe vera působí především v posílení imunity kožních buněk, likviduje záněty. Pantenol má regenerační účinky a zajišťuje optimální elasticitu kůže. Unikátní složení doplňuje lecitin, mandlový, jojobový a avokádový olej, včelí vosk a kyselina askorbová.

Bloger Vláďa MolíkIng. Vladimír Molík
“Jmenuji se Vláďa a dlouhé roky mě sužovalo nadměrné pocení. Tato zkušenost byla natolik silná, že jsem se rozhodl věnovat oboru pocení naplno. Nejen z laického, ale i odborného pohledu. A protože mě navíc vždy bavilo psát a pomáhat lidem, začal jsem tvořit. Budu moc rád, když vám moje osobní zkušenosti pomohou a budou inspirací ke spokojenějšímu životu.” – zobrazit další články autora

 

Související produkty ke článku