náhlé pocení

Náhlé pocení

náhlé pocení

Přepadává Vás náhlé pocení? Objevují se návaly potu? Nečekaně a bez zjevné příčiny? Takový enormní nával pocení u člověka, který se s ním doposud nesetkal, nebo je pro něj překvapivé, může přinést řadu otázek a člověka značně psychicky ovlivnit.

Z vlastní zkušenosti vím, o čem mluvím. Na internetu se dočteme desítky různých vysvětlení, možností, co všechno může náhlé pocení způsobovat.

V následujících řádcích se dozvíte, jak se v problematice náhlého pocení zorientovat, čeho si všímat a jak k němu přistupovat, abychom neskončili v kolotoči domněnek a psychického strachu z pocení, který celý problém vždy zhorší.

 

Kdy je náhlé pocení ještě normální a kdy ne?

Všichni se potíme. Pocení je zcela běžné, jedná se o základní fyziologickou funkci našeho organismu, který vylučováním potu zabraňuje přehřívání našeho těla. Každý je jedinečný, proto i fungování a spouštění pocení je u každého jedince specifické. Ovlivňuje různé části našeho těla a to různě, s různou intenzitou. Proto není důvod se v tomto s někým srovnávat. Někdo se bude potit hodně během fyzické aktivity, někdo méně, někomu se potí hodně ruce, někdo je má naopak často vysušené.

Náhlé pocení přichází nejčastěji v důsledku zahřátí organismu nad úroveň, kterou náš mozek vyhodnotí jako normální. Ano, náš mozek. Proto je toto tak jedinečné a pro každého jedince jiné. Typicky se začneme najednou enormně potit, když máme horečku, když sníme horké jídlo, vypijeme horký nápoj, když pracujeme nebo sportujeme fyzicky tak, že se naše svaly zahřejí na výkonnostní úroveň. To jsou zcela normální projevy náhlého pocení, kterými nemá cenu se nechat znepokojovat.

náhlé pocení stres hormonální změny

Druhou a významově důležitější skupinou náhlého pocení je takové, kde na první pohled nevidíme nebo si neuvědomujeme jeho příčinu. Sem patří jakékoliv emoční pocení, náhlé pocení způsobované jako vedlejší efekt léků a nebo projev nerovnováhy v našem těle, případně nemoci, o které nevíme. V případě, že se zpotíme jednou za čas, nic se neděje, ale pokud se toto pocení opakuje, pak je nutné mu věnovat zvýšenou pozornost.

“Strašně se potím, přijde to najednou a nemohu fungovat”

U hyperhidrózy (pozn. medicínský termín pro nadměrné pocení) je zcela běžné, že přichází nečekaně. Máme pocit, že ji nejde zvládnout, ani ovlivnit. Začne zasahovat do našeho života, ať chceme, nebo ne. Nadměrné pocení nerespektuje pravidla normálního fungování organismu. Tělo je v nerovnováze, a proto nemůžeme čekat, že tyto projevy budou mít nějaký řád.

Dobrou zprávou je, že většina druhů náhlého pocení není způsobena nemocí, ale narušením psychické pohody. Je třeba si uvědomit, že jsme se jako společnost dostali do období, které vytváří enormní tlak na vše, co se nás týká. Musíme být úspěšní, krásní, bohatí, dokonalí ve všech ohledech. Tlak na nás je všudypřítomný a permanentní. Je jedno, jestli ještě studujete, budujete kariéru, rodinu, nebo se jen snažíte žít spokojený život. Všechny generace se dnes ocitají pod velkým tlakem a očekávání jejich okolí. Stres, emoční napětí, tlak, životní styl, to vše vede k projevům náhlého pocení. Nerovnováha v psychické oblasti je hlavním důvodem pro náhlé pocení a vlastně nadměrné pocení vůbec.

náhlé pocení u ženy spánková mapa

Jak jsem zmiňoval, pro toto pocení neexistují pravidla. To je důvodem, proč se někdo potí po celém těle, někdo jen na určitém místě/místech těla. Někoho přepadá náhlé pocení hlavně v noci, někdo se naopak potí hlavně přes den, nebo v situacích, kdy něco musí řešit.

Tuto psychickou nerovnováhu na sobě nemusíme vůbec vypozorovat. Jsou to věci uvnitř nás. Není to vůbec tak, že člověk bude nějak vyšinutý, psychicky narušený. Je to přesně naopak. Často o těchto věcech vůbec nevíme, nedokáže je rozpoznat ani naše okolí. Výkyvy nálad, občasná nervozita, stres, to jsou věci, které jsou běžné a bereme je jako běžnou součást našeho života. Popravdě, ony ani nijak jinak brát nejdou.

Zatímco toho, že dochází k emoční nerovnováze si třeba ani nevšimneme, potíž nastává v momentě, kdy nás přepadává pocení (hyperhidróza). Znovu a znovu. Toho si totiž zaručeně všimneme. V horším případě nejen my, ale i naše okolí. Co následuje? Přirozeně strach a celý problém se začne zhoršovat. Co s tedy s tím?

 

Hledejte spouštěče

Vždy radím, naslouchejme v první řadě sami sobě. Nikdo Vás nezná tak dokonale, jako Vy sami. Snažte se hledat momenty, kdy se začnete potit. Co jste zrovna dělali, co máte v plánu, s kým jste se setkali, co jste jedli, zda jste nebrali nějaké léky, jak jste se cítili apod. Tajemství úspěchu je v hlavě. Jakmile vypozorujete některé souvislosti, máte napůl vyhráno.

Samozřejmě vždy je dobré navštívit lékaře a alespoň pomocí základních vyšetření vyloučit, že náhlé pocení není způsobené nějakou nemocí. Spousta informací se dá zjistit například z krve. Toto zjištění je důležité nejen pro nás samotné, ale i pro psychickou stránku věci. Jakmile víme, že ta hlavní příčina je v naší hlavě a tedy zmiňované nerovnováze nervové soustavy, pak se nám uleví.

První pomoc na náhlé pocení

V tomto článku se nebudeme zabývat tím, jak pracovat s hlavou, stresem, protože to je složité a každému vyhovuje něco jiného. Ale povíme si, co dělat, abychom eliminovali pocení a nenechali problém prostoupit do našeho myšlenkového nitra. Jakmile totiž začneme mít strach z toho, že se začneme potit, začneme se omezovat v životě apod., pocení nad námi začne vyhrávat, a to je cesta do labyrintu, ze kterého se budeme složitě dostávat.

náhlé pocení u muže účinné řešení

Nejvhodnější začátek, jak na náhlé pocení, je koupit si specializovaný antiperspirant na nadměrné pocení. Ideálně takový, který je dostatečně silný, aby zabránil pocení i na několik dní. V momentě, kdy získáme potřebnou jistotu, že nás na veřejnosti nepřepadne pocení, které nás dostane do trapné situace, budeme se moci soustředit na důležitější věci. První krok je nenechat pocení ovládat náš život, raději je ovládejme my. Mnohokrát za naši praxi se prokázalo, že jakmile lidé trpící na nadměrné pocení získali potřebný klid a dobrý pocit ze sebe sama, pak se i problémy s pocením výrazně snížili.

Německá značka SweatStop představuje řadu specializovaných antiperspirantů na nadměrné pocení. Je to prakticky jediné řešení na trhu, které vám umožňuje zvolit si přípravek dle partie těla a také s různou intenzitou. To umožňuje dosahovat velice dobrých výsledků i u partií těla, kde ostatní přípravky selhávají (dlaně, chodidla) nebo způsobují nepříjemné pocity po aplikaci (hlava, obličej).

Bloger Vláďa MolíkIng. Vladimír Molík
“Jmenuji se Vláďa a dlouhé roky mě sužovalo nadměrné pocení. Tato zkušenost byla natolik silná, že jsem se rozhodl věnovat oboru pocení naplno. Nejen z laického, ale i odborného pohledu. A protože mě navíc vždy bavilo psát a pomáhat lidem, začal jsem tvořit. Budu moc rád, když vám moje osobní zkušenosti pomohou a budou inspirací ke spokojenějšímu životu.” – zobrazit další články autora

 

Související produkty ke článku náhlé pocení: